ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Η Δημοκρατική Συνεργασία και τα στελέχη της, από το 1982 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα, αγωνίστηκαν με συνέπεια και ήθος για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης του Ιλίου και των πολιτών της.

 

Βασική αρχή           της Δημοκρατικής παράταξης είναι η αξιοκρατία, με συλλογική οργάνωση και λειτουργία, προσανατολισμένη στα προβλήματα των πολιτών του Ιλίου και ιδιαίτερα στη στήριξη των αδυνάτων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών υπέρ αυτών.

Οι αγώνες και οι προσπάθειες μας στοχεύουν στην επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης, με γνώμονα την ίση μεταχείριση των πολιτών σε κάθε πτυχή της καθημερινής συλλογικής ζωής του τόπου.

Διαχρονική  μας προτεραιότητα είναι η άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής για την έμπρακτη, καθημερινή στήριξη των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των ηλικιωμένων, των παιδιών, των ΑμεΑ, των μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, των απόρων, των ανασφάλιστων, και γενικά των αδυνάτων της τοπικής κοινωνίας.

Πιστεύοντας διαχρονικά ότι τον πρώτο λόγο τον έχει πάντα ο πολίτης, άξονες του σχεδιασμού μας και του προγράμματός μας, ήταν και παραμένουν οι ενέργειες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής μας κοινωνίας και της χώρας, η προώθηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων Διά βίου Μάθησης και η ενίσχυση κάθε πρωτοβουλίας της εκπαιδευτικής, φοιτητικής  και μαθητικής κοινότητας του Ιλίου, η διάδοση της Οικολογίας, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών, η διάδοση της αξίας του εθελοντισμού και η ανάδειξη της προσφοράς των εθελοντών –ατόμων και ομάδων- σε όλα τα επίπεδα, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ανεργίας και της προαγωγής και διασφάλισης της ποιότητας ζωής των πολιτών του Ιλίου, καθώς και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, τη διαπολιτισμικότητα και εν τέλει τον άνθρωπο ως προσωπικότητα και υποκείμενο δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας, φυλής, χρώματος κλπ. .

Καταφέραμε όλοι μαζί, δημιουργικά, δημοκρατικά και πολυσυλλεκτικά,  να συνθέσουμε τις διαφορετικές μας απόψεις, να ενώσουμε τις αγωνίες μας, να δώσουμε στις ιδέες μας περιεχόμενο και να κάνουμε πράξη το όραμά μας για ένα ανθρώπινο λειτουργικό και σύγχρονο Ίλιον.

 

Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε δημιουργικά μαζί με τις ζωντανές δυνάμεις της πόλης μας, μαζί με τους προοδευτικούς  πολιτικούς και κοινωνικούς σχηματισμούς, συμπαρατασσόμενοι με κάθε σύννομη κίνηση, δράση, πρωτοβουλία, επιτροπή, ομάδα και φωνή αγώνα και αλληλεγγύης, για τη διαχείριση των υποθέσεων μιας πόλης που σέβεται την ιστορία της, τον άνθρωπο, αλλά και το μέλλον της.

 

Αγωνιζόμαστε καθημερινά γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε σε μια αυτοδιοίκηση όπου δεν χωρούν διαχωριστικές για τους πολίτες συμπεριφορές, δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα της πόλης μας πολιτικές  και πράξεις που απαξιώνουν τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης  αλλά και ναρκοθετούν το μέλλον της πόλης μας.

 

Δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το λαό του Ιλίου πέρα και πάνω από κόμματα, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής προσφοράς, με ήθος και ευπρέπεια, με διαφάνεια και διεκδικητική φωνή, σεβόμενοι το δημόσιο χρήμα και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η παράταξή μας με σκληρή δουλειά, συλλογικότητα και Δημοκρατική λειτουργία, είναι αποφασισμένη να πρωταγωνιστήσει και στα χρόνια που έρχονται, ώστε να μη βρεθεί ποτέ το Ίλιον στο περιθώριο των εξελίξεων. Η τήρηση του παρόντος καταστατικού, αποτελεί για όλους μας συμβόλαιο τιμής αλλά και δημόσια, διαχρονική εγγύηση ότι η Δημοκρατική Συνεργασία με το πλούσιο παρελθόν και το δημιουργικό παρόν, έχει και ελπιδοφόρο μέλλον.

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΙΔΡΥΣΗ – ΑΞΙΕΣ – ΣΤΟΧΟΙ.

Άρθρο 1ο – ΕΠΩΝΥΜΙΑ.

 

Η Δημοτική μας Παράταξη φέρει την επωνυμία «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και (επιπλέον τίθεται στην επωνυμία) το όνομα του εκάστοτε Προέδρου της».

 

Άρθρο 2ο – ΕΔΡΑ.

 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έχει έδρα στην οδό Κλυταιμνήστρας 37 – Τ.Κ. 13122, στο Δήμο Ιλίου Αττικής.

 

Άρθρο 3 ο – ΕΜΒΛΗΜΑ – ΣΦΡΑΓΙΔΑ.

 

Η παράταξη έχει σφραγίδα στρογγυλή, στην οποία αναγράφεται περιμετρικά η επωνυμία της Παράταξης, ήτοι «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και το όνομα του εκάστοτε Δημάρχου και Προέδρου αυτής», και απεικονίζεται ως έμβλημα μια ανθρώπινη παλάμη, η οποία στηρίζει μια οικία, και τους ευρισκόμενους εν αυτής – και ομοίως στηριζόμενους στην ανθρώπινη παλάμη – τρεις ανθρώπους (οι οποίοι συγκεκριμένα είναι δύο γονείς και το τέκνο τους) καθώς και ένα δένδρο.

 

Άρθρο 4 ο – ΣΤΟΧΟΙ.

 

1. Η θεσμοθέτηση διαδικασιών διαλόγου και ελεύθερης έκφρασης των μελών και φίλων της παράταξής μας για τα μικρά και μεγάλα θέματα που αφορούν την πόλη μας και για την χάραξη της νέας μας πορείας.

 

2. Η σύνδεση και συνεργασία της παράταξης με τις οικολογικές οργανώσεις και τους άλλους τοπικούς συλλόγους και φορείς της πόλης μας, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

3. Η μελέτη, ανάδειξη και προβολή των εκπαιδευτικών, εργασιακών, περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ενδιαφερόντων των κατοίκων του Ιλίου και ο συντονισμός της δράσης για την προώθησή τους.

 

4. Η ανάπτυξη, η βελτίωση, ο εκσυγχρονισμός και η γενικότερη αναβάθμιση των πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων των πολιτών στα όρια του δήμου Ιλίου.

 

5. Η διοργάνωση επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, ημερίδων και άλλων προγραμμάτων, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της πόλης μας.

 

6. Η διαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών της παράταξης.

 

7. Η δημιουργία ιστοσελίδας και η διασύνδεσή μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την επικοινωνία, έκφραση και συμμετοχή των πολιτών στα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα όλων μας.

 

8. Η αξιολόγηση και επίλυση προβλημάτων με βάση αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες.

 

9. Η υποστήριξη και προώθηση του έργου της επιστημονικής ομάδας μας .

 

10. Η παράταξή μας συνεργάζεται με οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, άλλες δημοτικές παρατάξεις και μεμονωμένα άτομα που εμπνέονται και προωθούν τις ίδιες με αυτήν ιδέες, αξίες και αρχές.

 

Άρθρο 5ο – Πόροι.

 

Οι πόροι της παράταξης μπορεί να είναι:

 

- Συνδρομές των μελών και των φίλων της.

 

- Έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις της.

 

 

Κεφάλαιο 2 ο : ΦΙΛΟΙ – ΜΕΛΗ.

 

Άρθρο 6ο – ΜΕΛΗ – ΦΙΛΟΙ.

 

1. Μέλη της παράταξης είναι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς επίσης και όσοι αποδέχονται τις αρχές, τις θέσεις και τη φυσιογνωμία της παράταξης, εφόσον δεν έχουν επιδείξει αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

 

2. Φίλος της παράταξης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε συμπολίτης, που αποδέχεται τις αρχές και τη φυσιογνωμία αυτής.

 

3. Οι αιτήσεις των νέων μελών της παράταξης αξιολογούνται και εγκρίνονται ή απορρίπτονται από την Πολιτική της  Γραμματεία.

 

4. Κάθε μέλος είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο μελών της παράταξης και έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις ανεξάρτητα από την πολιτική ή οικονομική του θέση.

 

5. Κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις διαδικασίες (συζητήσεις και ψηφοφορίες), να καταθέτει προτάσεις και να συμμετέχει στην διαμόρφωση των θέσεων  και του προγράμματος της παράταξης.

 

6. Καθήκον και δικαίωμα των μελών είναι η κριτική και η αυτοκριτική στα πλαίσια των αρχών της λειτουργίας της παράταξης και πάντα μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης, ειλικρίνειας και σεβασμού.

 

7. Το κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να απευθύνεται στον Πρόεδρο και στα Όργανα της παράταξης για κάθε σημαντικό θέμα.

 

8. Κάθε μέλος που με την συμπεριφορά του και την πολιτική του πρακτική έρχεται σε αντίθεση με την διακήρυξη αλλά και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της παράταξης έχει κατά σειρά βαρύτητας τις ακόλουθες κυρώσεις:

Παρατήρηση – Μομφή – Αναστολή της ιδιότητας ως μέλους – Διαγραφή.

Την ευθύνη για την επιβολή κυρώσεων την έχει η Επιτροπή Δεοντολογίας.

 

9. Τα μέλη υποχρεούνται να πληρώνουν τη συνδρομή τους και να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες της παράταξης.

Το ποσό της συνδρομής των μελών και η συχνότητα καταβολής αυτής, προσδιορίζονται από σχετικές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

 

 

Κεφάλαιο 3 ο : – Όργανα.

 

Άρθρο 7ο – Γενική Συνέλευση.

 

1. Ανώτατο όργανο της παράταξης είναι η γενική συνέλευση όπου διατυπώνονται και αποφασίζονται οι θέσεις της παράταξης, σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της πόλης μας, καθώς και οι αρμοδιότητες, οι κατευθύνσεις και τα καθήκοντα των οργάνων της παράταξης.

 

2. Η συνέλευση συνέρχεται όταν προκύψουν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πόλη, αλλά και την λειτουργία της παράταξης μας.

 

3. Στη συνέλευση που είναι  το κυρίαρχο και ανώτατο όργανο της παράταξης, γίνεται ενημέρωση των μελών για τα πεπραγμένα, τις θέσεις και την πολιτική συγκυρία.

 

4. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών που ψηφίζουν με ανάταση του χεριού.

 

5. Τη συνέλευση διευθύνει ο πρόεδρος της παράταξης.

 

6. Η συνέλευση εκλέγει τον πρόεδρο, τα μέλη της πολιτικής γραμματείας και την επιτροπή δεοντολογίας. Κάθε μέλος της συνέλευσης έχει δικαίωμα να υποβάλλει υποψηφιότητα.

 

7. Τα μέλη της γραμματείας καθορίζονται σε 7 μαζί με τον πρόεδρο. Τα μέλη της γραμματείας εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία.

 

8. Ex officio συμμετοχή στην πολιτική γραμματεία έχει ο ιδρυτής της παράταξης Β. Κουκουβίνος, καθώς και όλοι οι διατελέσαντες πρόεδροι της παράταξης. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ο ιδρυτής της παράταξης κ. Κουκουβίνος, ανακηρύσσεται επίτιμος πρόεδρος.

 

9. Η πολιτική γραμματεία εκλέγει τον γραμματέα της παράταξης.

 

10. Στα μέλη της πολιτικής γραμματείας, θα πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση τουλάχιστον 20% από κάθε φύλο.

 

Άρθρο 8 ο – ΠΡΟΕΔΡΟΣ.

 

1. Ο Πρόεδρος εκφράζει και εκπροσωπεί την παράταξη ως επικεφαλής της σε όλες τις εκδηλώσεις. Προεδρεύει των συνεδριάσεων της πολιτικής γραμματείας και της Δημοτικής Ομάδας (Δ.Ομ.).

 

2. Ασκεί τις αρμοδιότητές του στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνέλευσης όπως αυτές εξειδικεύονται από την πολιτική Γραμματεία.

 

3. Η θητεία του προέδρου είναι 5ετής.

 

4. Η θητεία όλων των οργάνων και επιτροπών της παράταξης, ακολουθεί τη θητεία του Προέδρου αυτής.

 

Άρθρο 9 ο – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.

 

1. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ αποτελείται από 7 μέλη μαζί με τον πρόεδρο και έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της παράταξης.

 

2. Η Π.Γ υλοποιεί τις αποφάσεις των συνελεύσεων και έχει την ευθύνη για την λειτουργία των οργάνων και την ανάπτυξη των θέσεων της παράταξης σε όλα τα επίπεδα, στους κοινωνικούς χώρους και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

3. Η Π.Γ αποφασίζει για την γενικότερη πολιτική της παράταξης σε διάφορους τομείς, π.χ περιβάλλον – πρόνοια – αθλητισμός – πολιτισμός κ.τ.λ.

 

4. Η Π.Γ αποφασίζει για τις συνεργασίες αλλά και τις κοινές δράσεις με άλλους οργανισμούς αυτοδιοίκησης και πρόσωπα μετά από εισήγηση του προέδρου της παράταξης.

 

5. Την ευθύνη σύγκλισης της λειτουργίας της Π.Γ την έχει ο Πρόεδρος της παράταξης και σε περίπτωση κωλύματος ο γραμματέας. Η  Π.Γ συγκαλείται αυτοδικαίως όταν το ζητήσει το 1/3 των μελών της.

 

6. Κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα να αυτό-προταθεί ή να προτείνει άλλη υποψηφιότητα για το ψηφοδέλτιο. Η Π.Γ. επεξεργάζεται και αξιολογεί όλες τις προτάσεις, καταρτίζει πρόταση και την εισηγείται στον Πρόεδρο της παράταξης, ο οποίος αποφασίζει και έχει την ευθύνη για την κατάρτιση της τελικής λίστας των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

 

7. Η Π.Γ εξετάζει σε δεύτερο βαθμό τις ποινές που επιβάλλει η Επιτροπή Δεοντολογίας.

 

8. Η Π.Γ συγκροτεί τομείς  πολιτικής δράσης.

Άρθρο 10 ο – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.

 

1. Η Γραμματεία έχει την πολιτική ευθύνη για την λειτουργία της παράταξης και συντονίζει και διαμορφώνει το πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Ομάδας.

 

2. Η Γραμματεία εξειδικεύει τις πολιτικές δραστηριότητες της παράταξης, αναλύει την πολιτική συγκυρία και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν την παρουσία της παράταξης στους κοινωνικούς χώρους.

 

3. Η Γραμματεία έχει την ευθύνη για την συγκρότηση ομάδων εργασίας και έρευνας για διάφορα θέματα που απασχολούν την πόλη.

 

Άρθρο 11 ο – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ.

 

1. Η Δημοτική Ομάδα αποτελείται από τους εκλεγμένους συμβούλους. Αναπτύσσει τις θέσεις της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους κοινωνικούς χώρους και υλοποιεί την πολιτική της παράταξης.

 

2. Είναι όργανο που καταρτίζει μέσα από διάλογο τα θέματα που έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και εισηγείται στην Γραμματεία τις απόψεις των μελών της.

 

3. Ο Πρόεδρος έχει την ευθύνη λειτουργίας της Δημοτικής Ομάδας.

 

4. Τα μέλη της Δημοτικής Ομάδας καταθέτουν τις απόψεις τους και ψηφίζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο με βάση την αρχή του σεβασμού της πλειοψηφίας που διαμορφώνεται στα αντίστοιχα όργανα της παράταξης. Η διαφορετική έκφραση γνώμης στις συνεδριάσεις της παράταξης είναι σεβαστή, αλλά δεν θα πρέπει να συγκρούεται με τις βασικές αρχές και θέσεις της παράταξης.

 

5. Κάθε τελική απόφαση που λαμβάνει η παράταξη, θα πρέπει να είναι σεβαστή και να ακολουθείται από κάθε μέλος αυτής, ιδίως από κάθε δημοτικό της σύμβουλο, ακόμη και εάν αυτός είχε εκφράσει προηγουμένως, κατά τις διεργασίες διαμόρφωσης της τελικής απόφασης, διαφορετική γνώμη.

Κάθε τελική απόφαση που λαμβάνεται κατά πλειοψηφία στην παράταξη, είναι  για το Δημοτικό Συμβούλιο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις των μελών της παράταξης, δεσμευτική για όλα τα μέλη αυτής. Δημόσιες διαφοροποιήσεις εκ των υστέρων και μετά τη λήψη κάθε τελικής επίσημης απόφασης από την παράταξη, θεωρείται ότι συγκρούονται και παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία αυτής και επ’ αυτού καλούνται να πάρουν θέση και να αποφασίσουν κατά περίπτωση τα όργανα της παράταξης και δει ο Πρόεδρος της.

 

6. Οι τελικές αποφάσεις της παράταξης και των οργάνων της είναι δεσμευτικές για όλους.

 

Άρθρο 12 ο – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ.

 

1. Η επιτροπή Δεοντολογίας είναι τριμελής και εκλέγεται από την Πολιτική Γραμματεία.

 

2. Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι αρμόδια να εξετάζει ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία, τη δράση και την πρακτική των μελών της παράταξης.

 

3. Καθορίζει και εισηγείται στην  Π.Γ τους κανόνες δεοντολογίας των μελών, ιδίως κατά την διάρκεια του εκλογικού αγώνα.

 

4. Η επιτροπή Δεοντολογίας εξετάζει όλα τα θέματα που αφορούν το ύφος, το ήθος και τη συμπεριφορά των στελεχών της παράταξης, καθώς και ότι έχει σχέση με την ποιότητα του προεκλογικού αγώνα.

 

5. Εξετάζει καταγγελίες και αναφορές μελών και φίλων της σχετικά με πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα μελών της.

 

6. Επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές.

Άρθρο 13ο – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.

 

1. Η Π.Γ εκλέγει από τα μέλη της την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου που αποτελείται από 3 μέλη.

 

2. Η επιτροπή ελέγχει κάθε χρόνο τα βιβλία της παράταξης και υπογράφει πιστοποιώντας την αρτιότητα αυτών.

 

3. Προσυπογράφει τον οικονομικό απολογισμό προς τη συνέλευση.

 

Κεφάλαιο 4ο : ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

 

Άρθρο 14ο.

Ο συντονισμός των ενεργειών της Δημοτικής Ομάδας  και της Γραμματείας υλοποιείται κατόπιν εισήγησης του Προέδρου.

Άρθρο 15ο.

Για κάθε θέμα που δεν προβλέπεται από το παρόν καταστατικό αποφασίζει η Π.Γ σύμφωνα με το πνεύμα που διέπει τις αρχές του εν λόγω καταστατικού.

 

Άρθρο 16ο.

Η εξειδίκευση της συγκρότησης και της λειτουργίας κάθε οργάνου και κάθε επιτροπής της παράταξης, καθορίζεται από αντίστοιχο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους, ο οποίος ψηφίζεται και εγκρίνεται από τη συνέλευση.

 

Ακροτελεύτια διάταξη

 

Το παρόν καταστατικό αποτελούμενο από 16 άρθρα εγκρίθηκε κατ’ άρθρο και στο σύνολό του από τα ιδρυτικά μέλη στις 03/12/2013 και υπογράφεται ως εξής:

 

Ίλιον, 03/12/2013

 

ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ

Κατεβάστε το καταστατικό σε pdf